sábado, 12 de noviembre de 2011

Cultura lliure i Programari lliure

Un breu post sobre les imatges de les presentacions i els drets d'autor, extret del bloc "Gestió del coneixement" (vinculat al departament de Justícia de la Generalitat), ens fa una petita justificació sobre el per què utilitzar llicències. Aquest post diu que:
  • Actualment, les presentacions són una bona eina per explicar d'una forma gràfica i esquemàtica el contingut que es vol donar a conèixer. 
  • Els autors publiquen a Internet les seves presentacions (on la gent pot trobar, opinar i votar la informació penjada) mitjançant les llicències obertes com les Creative Commons. 
  • Cal dir que molts autors publiquen continguts que no són pròpiament seus i tenen una propietat intel·lectual. Aquest fet representa un delicte, i per aquest motiu, s'ha de vigilar el tema de les llicències quan es penja algun element a Internet, ja que està a l'abast de tothom. 
  • Abans de penjar qualsevol contingut, s'ha de mirar la llicència per comprovar els termes i si poden ser utilitzades. Per exemple, hi ha llicències que només esmentant l'autor i els termes de la mateixa et deixen fer servir el document.
Amb la consulta d'un article del país (Autores españoles emplean la copia libre de Creative Commons) hem pogut definir què és Creative Commons:
  • Creative Commons és una organització que permet als autors i músics penjar les seves obres a Internet i fer-ne un ús lliure sota una base legal. 
  • L'autor pot decidir quin és el límit de còpia i distribució que vol establir, a més a més, els usuaris no poden fer correccions a no ser que el propietari n'accedeixi.
Autors com José Antonio Millán n'han fet ús i cada cop més s'intenta promoure entre els professors d'universitat.

Un altre programa dotat amb les mateixes qualitats és el copyleft. Va ser creat com una oposició al copyright (dret de còpia), però aquest no restringeix la còpia sinó que la promou, utilitza una llicència en forma de text on especifica els límits i l'ús que se'n pot fer del treball.

Amb aquest enllaç explicatiu sobre les llicències hem pogut continuar introduint el tema de la cultura lliure.

Les llicències creative commons, com ja hem dit abans, s'utilitzen per donar dret d'ús als documents, imatges i presentacions, entre d'altres, a terceres persones sota algunes condicions. A partir de la combinació de diverses condicions, es poden generar sis llicències:
  • Reconeixement (by): Permet la utilització de l'obra amb sense finalitat comercial. Es permeten fer obres derivades d'aquesta i la distribució d'aquestes és sense cap restricció.
  • Reconeixement- NoComercial (by-nc): permet fer obres derivades sempre i quan no s'utilitzin amb finalitats comercials.
  • Reconeixement- NoComercial- CompartirIgual (by-nc-sa): No es permet l'ús comercial de l'original ni de les possibles obres derivades. Per a poder fer la distribució, cal tenir una llicència igual a la que regula l'obra original.
  • Reconeixement- NoComercial-SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet l'ús comercial de l'original ni de les possibles obres derivades.
  • Reconeixement-CompartirIgual (by-sa): Es permet l'ús comercial de l'original i de les possibles obres derivades. per a poder fer la distribució, cal tenir una llicència igual a la que regula la original.
  • Reconeixement- SenseObraDerivada (by-nd): Es permet l'ús comercial però no es poden realitzar obres derivades.
Un cop obtinguda l'elecció de la llicència de l'obra, la podem expressar de tres maneres diferents:
  • Commons Deed: Resum on s'hi pot trobar un text legal entenedor amb les icones rellevants.
  • Legal Code: Text legal complert en què es basa la llicència triada.
  • Digital Code: el codi digital que pot llegir la màquina. Serveix perquè altres aplicacions identifiquin l'obra i les condicions d'ús.
Un cop escollida la llicència i el format d'expressió, hem d'incloure el botó Creative Commons al nostre document prop de la nostra obra. Aquest botó haurà d'estar enllaçat amb Commons Deed per tal que tothom pugui saber les condicions de la llicència.

A continuació adjuntem una presentació realitzada amb Google Docs, que conté un petit resum sobre tot el que s'ha dit anteriorment sobre les llicències i Creative Commons.



(A diferència de les presentacions realitzades amb Power Point, les fetes amb Google Docs permeten l'opció de publicar: "Comparteix"-publica/incrusta. Podem fixar la mida, normalment petita i també podem fixar cada quants segons volem que es canviï la diapositiva. Podem marcar que s'inicii automàticament la presentació en el moment que es carregui el bloc, però normalment no es fa mai així.)

Trobo que l'invenció de les llicències Creative Commons és una molt bona manera de protegir els drets sobre les teves obres podent imposar uns límits de còpia que tu mateix decideixes. D'aquesta manera tu seràs el responsable d'un mal ús de les teves obres si no adjuntes una d'aquestes llicències.


Tota la informació ha estat extreta dels apunts presos a classe i de l'entrada sobre Cultura lliure al bloc de l'assignatura de G. TIC que pertany al Primer Semestre del Primer curs d'Educació Infantil. Universitat Blanquerna de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport; Ramon Llull. Dins d'aquesta entrada hi havia referències a links que han estat adjuntats durant l'entrada d'aquest bloc.

No hay comentarios:

Publicar un comentario