domingo, 13 de noviembre de 2011

Digitalització i imatge digital

La digitalització és la traducció d'una informació al llenguatge que l'ordinador utilitza. Aquest llenguatge és el codi binari, compost per 1 i 0, on l'ordinador el que reb són ordres. Aquest codi permet entrar a l'ordinador tot allò que tenim de forma física a l'exterior.

Cada lletra té un nombre concret, quan piquem el teclat, a l'ordinador li arriba en format de codi i aquest li dóna una ordre a l'ordinador.

Tenim un aparell, l'escàner, que llegeix la informació pels colors qui hi ha a les imatges i va codificant cadascun d'aquests colors a codi binari i l'ordinador el que fa és descodificar-los. 

A continuació ens centrarem en la imatge digital. Les característiques d'aquesta són les següents:

  • grandària: quantitat de píxels que té la imatge. 
    • píxel: unitat mínima en la que es mesura una imatge.
      • quants més píxels tingui una imatge, més pesa. 
      • podem reduir la quantitat de píxels, quan ho fem empitjorem la qualitat de la imatge.
      • si tenim poca quantitat de píxels les imatges seran més petites.
  • pes: el que ocupa la imatge en memòria, es mesura en bites. (Quan reduïm píxels també reduïm bites)
  • profunditat de color: nombre màxim de colors que pot tenir la nostra imatge. 
    • RGB: colors de la imatge aconseguits a partir de la barreja de red, green i blue. Combinen els 3 colors.
  • resolució: relació entre el nombre de píxels i l'espai físic que ocupa. Té poca quantitat de píxels per el gran que és. Amb la quantitat de píxels que té no podem ampliar la imatge. Mides màximes en quant a qualitat de la imatge, podem fer-ho amb la relació 1 píxel= 2,54 cm
El format de les imatges digitals pot canviar, n'hi ha de diferents ( jpg, gif,...) però ara s'ha estandarditzat i normalment és amb jpg. 
  • El format jpg ocupa menys espai però dóna bona resolució i qualitat a la imatge. 
A vegades hem de canviar la grandària de la imatge per poder-la publicar a un bloc o a una pàgina web. En aquest cas ens haurem de fixen en els píxels horitzontals i verticals de la imatge. La base acostuma a no ser més gran de 400-450 píxels, i en funció d'aquesta base calculem proporcionalment l'alçada (mitjançant una regla de tres).

Trobo que aquesta informació cal tenir-la molt present perquè no podem canviar de qualsevol manera els píxels d'una imatge, hem de fer sempre una raó de proporció. També ha sigut molt útil tractar aquest tema perquè molts cops ens preguntem què volen dir exactament els píxels, els bites, etcètera, i aquí hem trobat la resposta. 

Tota aquesta informació ha estat extreta dels apunts presos a classe, a l'assignatura de G.TIC que s'estudia al Primer Semestre del Primer curs d'Educació Infantil. Universitat Blanquerna de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport; Ramon Llull.

No hay comentarios:

Publicar un comentario