domingo, 20 de noviembre de 2011

AUDACITY

Audacity és un programa gratuït de software lliure. Es tracta d'un programa editor de so i àudio on també s'hi pot gravar a temps real, editar arxius en diferents formats (mp3, wav, etc.), convertir formats d'àudio, importar arxius (de format MIDI, RAW i MP3) i edició de pistes múltiples. Podem descargar-lo directament des de la pàgina web d'Audacity i és compatible amb Windows, GNU/Linux, Mac OS 9 i OS X, Unix i Solar 10.

La interfície d'aquest programa es pot apreciar a la següent fotografia (extreta de Google):

 Per començar, haurem de crear un nou projecte. Amb aquest programa podem fer múltiples accions:


  • Si volem gravar hem de pitjar sobre el botó "rec" (una rodona de color vermell), mentre grava veurem l'ona de la veu, la freqüència. El programa crea una pista de treball, podem anar gravant fragments i se m'obrirà una pista diferent cada cop. 
  • També podem incorporar una pista de música, hem d'anar a Fitxer-Importa-Àudio. 
  • A més a més, amb el cursor podem seleccionar un fragment de la pista i retallar-lo. Podem ampliar la pista per retallar amb més precisió, hem de clicar sobre la lupa.
  • Podem posar una música de fons i a sobre gravar-hi una veu. La veu haurà d'estar gravada abans de muntar la pista conjunta.
  • La lectura amb aquest programa és vertical, és a dir, quan cliquem sobre el botó "play" ens reproduirà la veu i la música alhora. Podem posar la música en silenci per retallar la veu en els trossos que no ens interessi.
  • Podem marcar una pujada i baixada progressiva del volum de la veu o la música. Hem de marcar varis punts a la pista on volem que es redueixi o s'augmenti el volum i vaig modificant-ho al meu gust.
Quan desem l'arxiu, per defecte tindrà el format típic del programa. El que haurem de fer per tenir-lo en format àudio un cop finalitzat és exportar-lo, podrem triar entre diferents formats i a on guardar-lo.

Un cop passat a un format estàndard podré agregar-lo a pàgines web, blocs, etc.

A continuació es mostra una pràctica feta amb aquest programa i penjada amb el programa Chirbit (no s'ha de descarregar, simplement t'has de registrar a la pàgina web). La pràctica mostra la lectura d'una frase que pertany al llibre d'Antonie de Saint-Exupéry El Petit Príncep acompanyada amb un fragment d'una peça de Mozart.



Check this out on Chirbit


L'Audacity és un programa molt útil alhora de fer muntatges amb àudio. Actualment, s'està fent servir molt a les escoles per fer ràdios, d'aquesta manera treballen la capacitat lingüística i la comunicació dels nens. La web de XTEC ofereix un apartat que s'anomena XTEC ràdio on s'hi troben una sèrie d'elements que faciliten la creació d'aquesta a l'escola. Entre ells hi trobem programes bàsics per crear una ràdio per descarregar i una biblioteca de sons gratuïta on inclouen sons ja gravats que es poden fer servir (animals, transports,etc.).

Tota aquesta informació ha estat extreta dels apunts presos a classe, a l'assignatura de G.TIC que s'estudia al Primer Semestre del Primer curs d'Educació Infantil. Universitat Blanquerna de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport; Ramon Llull. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario